• 22/10/2024
  • Hoşgeldiniz

3-6 yaş arası sünnet travma nedeni!

  • 08.07.2019

Sünnetin doğar doğmaz yaptırılmasını öneren uzmanlara göre, kişilik gelişimine zarar vermemesi ve psikolojik travma oluşturmaması açısından sünnetin 3-6 yaş arasında yapılmaması öneriliyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Leyla Arslan, sünnet psikolojisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu:

  1. Sünnet her yaşta yapılabilmekle birlikte özellikle 3-6 yaş arasında yapılmaması önerilir ve kişilik gelişimine zarar vermemesi ve psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle yeni doğan bebekler sünnet için en uygun adaydır.

  2. Sünneti çocuğa anlatırken, yaşı dikkate alınmalı! Birçok çocuk pipisinin tamamen kesileceğini düşünüp korktuğunu söylüyor. O halde “Kesme sözcüğünü kullanmamalı, sağlığı için gerekli bir durum olduğu açıklanmalı ve nerede ne zaman olacağı, acısının ne kadar olacağı abartılmadan anlatılarak çocuğa güven verilmeli.

  3. Sünnet konusunda bilgi vermeme veya yanlış bilgi vererek heyecanlandırma ya da çocuğun arkadaşları tarafından korkutulması çocuğu kaygılandırır.

  4. Sünnetle ilgili gerginlik ve ağlamalar, alt ıslatma, korkulu rüyalar görme, evden kaçma isteği, ağaca çıkıp inmeme, parmak emme, bulunmamak için bir yerlere saklanma gibi küçük yaşlara ait regresyon davranışlar görülebilir.

  5. Sünnet tarihine çocukla birlikte karar vermek ama süreci uzun tutmamak gerekir.

  6. Çocuğu rahat hissettirmek ve sizinle iş birliği yapmasına imkan vermek gerekir. “Seninle doktora gideceğiz. Doktor amca pipinin ucunu pamukla temizleyecek, biraz acı duysan da bu çabuk geçecek, sonrada istersen kutlama yaparız” şeklinde bir açıklama yapılabilir.

  7. Çocuğa duygularını, korkularını anlattırmak, derecesini öğrenmek, mümkün olduğu kadar acı duygusunu abartmasını engellemeye çalışılmalı.

  8. "Korkacak ne var!” diyerek çocuğun duygusunu reddetmemek gerekir. Çocuk anlaşılmadığını düşünür, sünnet konusunu çok sık konuşmak da gerginliğini arttırır.Asla pipi konusunda şaka yapmayın.

  9. Ebeveynler de sakin olmalı ve aşırı kaygılanmamalı!

  10. 3-6 yaş arasında sünnet etmek zorunda kalınırsa daha hassas ve travma yaratmayacak şekilde davranmaya özen gösterilmeli!