Merhabalar, bir hafta nasıl geçti anlamadım. Ama görüşmediğimiz günlerde bilin bakalım ben neler yaptım? Oradan oraya gezdim, yeni dostlar edindim. Haftayı sonlandırırken de kendimi Sainte Pulchérie Fransız Lisesi ile Cacharel beraberliğinde yapılan 2017 Desen Yarışmasında buldum. Bu güzel geceye Sevgili arkadaşım E.Z. Halkla İlişkilerin sahibesi Esra Zarakol’un davetiyle katıldım ve tam da aynı frekansta olduğum yöneticilerinin bir kısmıyla tanışma fırsatı yakaladım.
Size adım adım o geceyi anlatmak istiyorum. Genç yeteneklerin ödüllendirilmesi ile geçtiğimiz hafta son bulan bu güzel desen yarışmasının ödülleri verilmeden önce Barış İçin Müzik Vakfı orkestrasının harika müzikleri eşliğinde kendimize geldik. Benim de savunduğum doğuştan herkesin yetenekli olduğu fikri bir kez daha doğrulanmış oldu. Neden mi? www.barisicinmuzik.org sitesinden incelerseniz anlayacaksınız ama ben sizin için yazının devamında bazı tüyolar verdim merak etmeyin.
Dönelim geceye… Osmantan Erkır'ın sunumuyla renk kattığı gecede sahne alan Barış İçin Müzik Vakfı, 7-14 yaş arası çocuklar için toplumsa bir dönüşüm sağlamak amacıyla Mehmet Selim Baki tarafından kurulmuş ve yıllar içerisinde gönüllü destekleri ile varlığına ivme katmış.
Gecede yarattıkları kocaman hayalleri birkaç cümle ile ifade etmeye çalışan genç yöneticilerin fikirleri oldukça etkileyiciydi. Konuşmada kullanılan birkaç cümleyi hemen size aktaracağım; “Çocuklara adalet ve barış duygularını öğretmek istiyoruz. Orkestra aslında minimal bir toplumdur. Beraber susup, beraber konuşmayı öğreniyorlar ama aynı zamanda bireysel de çalışabiliyorlar.” Dileriz gerçekten adalet ve barış duygularını iliklerine kadar öğrenirler.
Size bu güzel orkestra hakkında birkaç önemli ayrıntı daha vermek istiyorum. Bizim dinlediğimiz grup 11-20 yaş aralığında ki genç orkestraymış, orkestra şefleri de kendi içlerinde yetişen çocuklardan görev alıyormuş, ha bir de bu model Venezuella modeliymiş. Şu an İzmir ve İstanbul’da iki yerde, Bursa’da bir yer de hizmet vermektelermiş. Diğer yandan benim şu ünlü savunmalarımdan biri olan her çocuk doğuştan yeteneklidir söylemime destek olarak söyleyebilirim ki bu güzel vakıf yetenek sınavı yapmadan çocuklara eğitim veriyormuş. Bir çocuğun katılabilmesi için Vakfın kapısından girip “Ben müzik yapmak istiyorum” demesi yeterliymiş. E daha ne olsun veliler… Bence beni okuyan herkes bu Vakfı ziyarete gitmeli.
Fransız asaleti eğitim ile buluştuğunda Sainte Pulchérie Fransız Lisesi ve Cacharel ortak organizasyonu olan desen yarışması gibi güzel işler ortaya çıkıyor. Her iki ekibe ve bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese gençlerin kalplerine güzellikler kondurduğunuz için şahsım adına teşekkür ediyorum.
Geçtiğimiz aylardan bu yana çeşitli organizasyonlarla Sainte Pulchérie Fransız Lisesi, 170. eğitim yılı kutlamaları yapıldı. En ilgi çekici ve bugüne dek yapılanlar arasında farklılığı ile dikkat çeken bu desen yarışmasıydı ancak geçtiğimiz nisan ayından bu yana dünyaca ünlü Fransız moda markası Cacharel ile eğitime destek vermek amacıyla bir dizi sosyal sorumluluk projesine imza attı. Yardım balosu, müzayede, sergi ve SMS kampanyaları düzenleyerek buradan elde edilen gelirlerle ihtiyaç sahibi çocuklar için fon oluşturdu. Yarışmaya katılan 9. sınıf öğrencileri, görsel sanatlar öğretmeninin ve Cacharel koleksiyon danışmanının verdiği fikirlerden yola çıkarak özgür, genç ve avangardist çizimlere hayat verdiler.
Jürinin bu çizimler arasından seçtiği en iyi 10 tasarım ise çok az kişiye nasip olacak şekilde değerlendirilecek, nasıl mı? Cacharel'in 2017 yaz koleksiyonunda kravat, fular ya da cep mendili olarak yer alacak. Tüm bunlar, ödüller ve sıralamaları açıklanırken sahneye fırlamak ve hatta geçmişe ışınlanmak geldi içimden. Gülmeyin, ciddiyim o yıllara dönmek fena olmazdı. Tamam sorun yok ben bugünümün farkındayım. O yüzden de bu güzel ve büyük çaplı organizasyonun öneminin farkındayım.
Benimle birlikte salonda bulunan Ertuğrul Özkök'ün başkanlığında Burcu Aldinç, Gözde Yörükoğlu, Hamiyet Akpınar, Hatice Gökçe, İdil Tarzi, Nilperi Şahinkaya, Öner Evez, Özge Sarıkadılar, Özge Zeki, Sermet Severöz, Sıla Güven, Tamer Yılmaz, Ulaş Kaya ve Yeşim Nur Mantaş gibi değerli isimler den oluşan jüri üyeleri ve bir salon dolusu öğrenci yakınına da tıpkı benim gibi bu yetenekli gençlerin başarılarını alkışlamak düştü.
Unutmadan son haber durağım da geceye bu güzel gençlerin Cacharel’in 2017 ilkbahar-yaz koleksiyonundan Meksika esintileri taşıyan parçaları sundukları mini bir defile sayesinde daha fazla heyecanlandıklarını belirtmem olacak ama ünlü tasarımcı Öner Evez iyi ki varmış, usta koreografisi sayesinde her şey gayet profesyoneldi.
Ödül gecesinin ardından düzenlenen kokteylde kazanan öğrencilerin tasarladığı ve Cacharel tarafından üretilen, her bir tasarımdan 50 adet olmak üzere toplamda 500 adet kravat, cep mendili ve fular Barış İçin Müzik Vakfı yararına satışa çıkarıldı.
Başarıların ödüllendirilmesi herkesi motive eder. Değer görmek, değer göstermek bile sadece karşınızdakine değil, kendinize de kattığınız bir motive unsurudur. Karşınızdaki için düşündüğünüz her şey sizden çıkar. Ya sizi kirletir ya da parlatır.
Dilerim çocuklar ve gençler için güzel işler yapan kocaman kalpler çoğalır.
Sevgi ve ışıkla kalın
Serli Nişanyan