• 22/10/2024
  • Hoşgeldiniz

Yaza sağlıklı girmek için öneriler

  • 19.06.2018

Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Derya Fidan, yaza daha sağlıklı ve fit girmek için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:

Günde 2-3 bardak su içmek yeterli mi?

Su çok önemli bir yaşam kaynağıdır ve vücudun günlük olarak en çok ihtiyaç duyduğu minerallerden biridir. Özellikle yaz aylarında sarf ettiğimiz eforun karşılığında bol bol su içilmeli... Çünkü vücuttan sıvı, idrar ve solunumla atılır. Bunun karşılığında sadece yaz aylarında değil; hayatımızın genelinde en az 10 bardak su içmeyi ihmal etmemek gerekir. Bunun beraberinde bitki çayları da içilebilir.

Kaç ara öğün olmalı?

Öğünlerimizi düzene sokmamız gerekmektedir. Günde 3 ana ve 3 ara öğün olmalı, öğün periyodları atlanmamalı. Çünkü öğünler atlandığında daha fazla acıkma ile düzensiz bir şekilde besin depolanmasına neden olur.  Bu da kilo alımında oldukça etkin bir rol oynar.

Hızlı yemek kilo aldırır mı?

Yemeği yavaş yemek, doygunluk hissini arttırırken, hızlı yemek daha çok acıktırır. Besinleri küçük lokmalar ile yemek, midede sindirimi de kolaylaştırır.

Tatlı olarak hangi besinler tüketilmeli?

Tercih edilecek tatlılar, kızartıarak yapılan, birçok işlemden geçen tatlılar değil de meyve ya da sütlü tatlılar olmalı... Tatlıların da bir sınırı olmalı, porsiyon olarak aşırıya kaçmamak kaydı ile tüketilmeli.

Spor yerine yürüyüş faydalı olur mu?

Birçok insanın şikâyette bulunduğu konulardan biride vakitsizlik. Kapalı spor salonlarında spor yapmaya vakti olunu yürüyüş yaparak dengeleyebilir. Yakın mesafelere araba ile gitmek yerine yürüyüş yapılabilir. Bu yürüyüşler dinç kalmanıza da yardımcı olur.