• 22/10/2024
  • Hoşgeldiniz

En iyi işim, iletişim

Herkese kucak dolusu merhaba. Kışın son dönemlerini yaşarken bundan böyle bu köşede hayatımızın temelini oluşturan iletişim alanında yazılar yazarak hayatınıza küçük dokunuşlar yapmak istiyorum. Dilerim okurken keyif alırsınız.

Zor ama bir o kadar da kolay bir konu olan iletişim hakkında sizler de yazmamı istediğiniz konular hakkında yönlendirmeler yapabilir ya da eleştirileriniz olduğunda banaserli@serliakademi.comadresinden ulaşabilirsiniz.

Tam da bu noktada iletişim konusuna giriş yapmam yerinde olacak sanırım. İletişim numaraları, e-mailler, adresler vb. her ulaşım çeşidi aslında bir iletişim yoludur. Bir otobüse binip başka bir yere gitmek de yine geniş çaplı düşündüğümüzde bir iletişim yöntemidir. Yola çıkmadan önce çıkılan noktanın iletişimin kesildiği veya geçici olarak durdurulduğu ya da farklı bir boyut kazandırdığı bir alan olarak düşünün; gidilen yer ise kişiye yeni bir iletişim alanı sağlayacaktır. Böylece bir iletişim mekanizması yaratılmış olacaktır.

Aslında iletişim bir iştir. Aynı zamanda başarılı olursanız her ilişkinizi etkileyecek, başarısız olduğunuzda yine her işinizin etkileneceği önemli bir çalışma alanıdır. Yıllarca iletişim alanında ilişkileri inceleyen biz araştırmacılar, akademisyenler, fikir yürütenler aslında kolay sanılan fazlaca bilinen bir alanda farklılık yaratmaya çalışmaktayız. Dahası bunu önyargıları gelişmiş çevrelere kabul ettirmeye de çalışmaktayız yani topluma.  

Bu ilişkilerin temeli ve en önemlisi olan aile ilişkilerini incelemek de bu konuda atmamız gereken ilk adım olmalıdır. Çocukların dilini keşfeden ve yeni öğrenmeye çalışan aileler özellikle ilk çocukları olduğunda nasıl davranacaklarını bilemezler. Bu nedenle anne ve babanın iyi iletişimde olması, haliyle çocuğun anne karnındaki döneminden itibaren hissettiğini ve duyduğunu dikkate alırsak önemli ve dikkat edilmesi gereken bir süreçtir.

Diğer yandan anne ve babanın da nasıl bir çocukluk ve gençlik geçirdikleri, beraberlerinde nasıl duyguları getirdikleri, geçmişlerinde yaşadıkları olaylardan nasıl duygular kazandıkları önemlidir. Yaşanan travmalar, iyi ya da kötü tüm deneyimler duygu mirası olarak çocuklara aktarıldığı için kişilerin sağlıklı evlilikler yapabilmeleri için bu kararlarda acele etmemeleri gerekir.

Yetişkinlerin sağlıklı bir ruh haline sahip oldukları, düşünce ve duygularından emin oldukları zaman aile kurmaları kendileri, gelecekleri ve ilişkilerin uzun süreli olması için önemlidir. Kendi iç iletişimi ve dengesini kuramayan kişi çevresine de mutsuzluk verecektir. Bu nedenle, bireylerin önce kendini çözmesi, tanıması, ardından karar alması gerekmektedir. Anne, baba, çocuk, kapıcı, öğretmen, çalışan, aşçı… Aklınıza hangi meslek gelirse gelsin evde otursanız bile yapmanız gereken en önemli is, iletişim olmalıdır.

Günümüz aileleri yani dünün çocukları olan bizler, yenilenen iletişim odakları ve teknoloji ile kendimizi ne kadar tanıyabiliyoruz? Ne kadar çocuklarımızı anlayabiliyoruz? Bizler 10 yılda bir değişim gösteren teknoloji nesilleri olarak çocuklarımıza dahi yetişmemiz çok zorlaştı. Herkesin en iyi işi, bu nedenle iletişim olmalı!

Bir sonraki buluşmamıza kadar sağlıklı iletişim için önce kendinizi tanımaya zaman ayırın. Nasıl mı? İkinci yazıya kadar kendi yöntemlerinizle, daha sonra size anlatacaklarımla…

Sevgi ve saygıyla kalın.

Serli Nişanyan