• 22/10/2024
  • Hoşgeldiniz

Doğal ev yoğurdu yapmanın püf noktaları

  • 05.08.2019

Corona virüsü salgını bizi eve kapatmakla kalmadı aynı zamanda hijyenimize ve beslenmemize ekstra özen göstermemiz gerektiğini de birkez daha hatırlattı. Bağışıklık sistemimiz güçlü olmadığında virüslere ve mikroplara karşı savunmasız kalmılş oluyoruz.

Bağışıklık sistemini güçlendirmesinden sindirimi kolaylaştırmasına dek birçok faydası bulunan yoğurt, besin değeri açısından oldukça zengin bir besin. Yoğurtta bağırsak sağlığını koruyan bakteri sayısı oldukça fazla. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Araştırmalar probiyotiklerin soğuk algınlığı sıklığını, süresini ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Evde doğal yoğurt nasıl yapılır?

Yoğurdunuzu günlük sütten yapmaya ya da açık süt alıyorsanız güvenilir yerlerden almaya dikkat edin. Sütün hijyeni sağlığın yanı sıra yoğurdun renk, tat ve kokusunu da etkiliyor. Süt temiz değilse mayalanan yoğurdun rengi gri oluyor ve yoğurtta acı bir tat hissedilebiliyor. 

Yoğurt mayalarken, sütü kaynatmanın sebebi sütün içindeki suyun buharlaşmasını sağlayıp daha iyi yoğurt mayalayabilmek. Uzun süreli kaynatma sütün besin değerlerinde azalmaya yol açtığından, süt fokurdamaya başladıktan sonra sadece 5 dakika kaynatın.

Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor. Uygun sıcaklığı ayarlayabilmek için geleneksel yöntemlerde olduğu gibi önce elinizi yıkayın ve serçe parmağınızı batırın. Parmağınız hafif yanacak sıcaklıktaysa mayalama işlemine başlayabilirsiniz.

Mayanın az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi  ve pütürlü olmasına neden oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası, yarım litrelik kavanozlarda yoğurt mayalıyorsanız 1 tatlı kaşığı maya yeterli oluyor. Süt mayalanma için uygun sıcaklığa ulaşınca yoğurt mayasını ekleyip sütün her yerine eşit dağılması için iyice karıştırın. Mayanın oda sıcaklığında olması gerektiğini de unutmadan yazalım.

Son aşama yoğurdu mayalanması için bekletmek... Eskiler geceden mayaladığı yoğurt kabını sıcak tutması için bir battaniyeye sarar ve sabaha kadar bekletirdi. Ama ben yoğurdumu mayalamak için mini fırınımı kullanıyorum. Her fırında var mıdır mayalama özelliği bilmiyorum. Ben Simfer'in mini fırınını kullanıyorum, onda mayalama özelliği var. Hatta direk yoğurt yazıyor tuşun üzerinde, valla büyük kolaylık. Yoğurt ayarına getirip çalıştırıyorum,  4-5 saat içinde yoğurdum mayalanmış oluyor. Bir gün de buzdolabında beklettikten sonra hem sağlıklı hem de tam kıvamında doğal ev yoğurdunuz hazır... 

Bu arada fırının mayalama özelliği sayesinde ekmeğinizi de evde kolaylıkla yapabilirsiniz.. Ekmek tarifini de bir başka yazımda detaylıca anlatırım...