• 17/05/2024
  • Hoşgeldiniz

Zayıflatan Sihirli Baharatlar

  • 13.12.2021

Yüzyıllar boyunca kilitli çekmecelerde saklanacak kadar değerli olan, yalnızca krallar ve aristokrat aileler tarafından büyük servetler harcanarak bulunabilen baharatlar günümüzde de popülaritesini koruyor. 

Baharatlar ilk çağlarda özellikle et ve türevleri olan gıdaların bozulmasını önlemek için veya kötü kokuları örtmek için tuz ile birlikte kullanılırdı. Her baharatın içerisinde birden çok fitokimyasal bulunur. Bu fitokimyasal içerikler bitkinin zararlılardan korunarak hayatta kalmasını sağlar. İnsanlarda da koruyucu etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. 

Diyetisyen Nagehan Afşar, bağışıklık sistemini güçlendirirken metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakımını da  destekleyen 4 sihirli baharatı anlattı.

Yağ yakımını destekleyen sihirli baharatlar

Çörek Otu 

Çörek otu, içindeki bileşenler sayesinde antioksidan, antitümöral, antiinflamatuar, antibakteriyel özelliklerinin yanı sıra bağışıklık sistemi üzerinde uyarıcı etkiye sahiptir. Çörek otu tohumları karbonhidrat, yağ, vitamin mineral ve 8 çeşit vücut için alınması zorunlu olan amino asit içeriği bulundurur. Ayrıca içerisinde asıl önem arz eden timokinon aktif bileşeni mevcuttur. Çörek otunun özellikle kan lipit değerleri üzerine olumlu etkilere sahip olduğu serum trigliserit değerini azalttığı da biliniyor. 

Zerdeçal

Zerdeçalın ana bileşeni kurkumindir. Bedenimizde antioksidan, anti-inflamatuar, anti-bakteriyel ve anti-aterosklerotik etki gösterir. Turuncu-sarı kristalimsi bir toz halinde bulunur ve içerisinde yağ, protein, karbonhidrat, lif ve farklı türden vitamin ve mineraller barındırır. Zerdeçal, aktif bileşenleri sayesinde yağ dokusundan sentezlenen tehlikeli enfeksiyon yapıcı bileşenlerin üretilmemesine veya etkinliğinin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca iştah düzenleyici bir protein yapımında artış sağladığı biliniyor. 

Zencefil

Zencefil içerisindeki biyoaktif bileşenler ile antioksidan özellikler gösterir. Sahip olduğu güçlü bileşenler ile vücutta yağ oluşum hızını düşürerek obezite tedavisinde kullanılır. Ayrıca Etiyopya balı ile zencefil tozu karışımları antibiyotiğe karşı dirençli bakterilerde etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. 

Kekik

Kekiğin içerisinde bulunan ve uçucu yağlardan olan karvakrol özellikle bakterilere, mantarlara karşı koruyucu görev üstlenerir ve bedenimizi toksinlerden arındırır. 

Bu sihirli  baharatları günlük olarak yeterli miktarlarda beslenmemize ekleyerek; hem bağışıklığımızı güçlendirebilir hem de vücut ağırlığımızı koruyabiliriz.