• 17/09/2024
  • Hoşgeldiniz

Yaz ishallerine dikkat

  • 16.08.2017

Yaz aylarında çocuklarda en sık görülen bulaşıcı hastalıkların başında ishal geliyor. Yoğun sıvı kaybına neden olan ishaller, önlem alınmazsa ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Doç. Dr. Gökhan Aydemir, yaz ishalleri için uyardı:

Yaz döneminde sıklıkla karşılaşılan ishaller en çok 0-5 yaş grubundaki çocukları etkiliyor. İshale kusma ve ateş eşlik ediyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidilmeli. Ateş ve kusma yoksa evde tedavi edilebilir. İshal dolayısıyla çocukta sıvı kaybı olup olmadığı takip edilmeli. Sıvı kaybını anlayabilmek için çocuğun ne kadar idrar yaptığına ve idrarında bir azalma olup olmadığına bakılmalı. 

Çabuk bozulan yiyeceklere dikkat!

Uzun süre dışarıda açık bir şekilde beklemiş olan gıdalar tüketilmemeli. Uzun süre dışarıda kalmış süt, krema, mayonez, et içerikli yiyecekler çocuklarda ishale neden olabilir. Dondurma, çikolata gibi çabuk eriyen ve bozulabilen yiyecekler de ishale yol açabileceğinden dikkatli tüketilmeli. 

Kirli sular da ishale neden olabiliyor

Hijyenik olmayan içme suları,havuzlardan yutulan mikroplu sular ishallere yol açabilir. Hem çocuklar hem de ebeveynler el temizliklerine çok dikkat etmeli. Özellikle yemek öncesinde ellerin yıkanması için çocuklar teşvik edilmeli. Yaz döneminde çocukların her gün yıkanması da genel temizlik için önemli.

Gazlı ve şekerli içecekler ishalli çocuğa iyi gelmiyor

Çocuklarda ishal ve kusmanın aynı anda görülmesi, sıvı kaybını artırır. Bu durumda çocuklara ihtiyacı olan sıvı takviyesi yapılması gerekir. Sıvı kaybı hızlı olursa ve bu kayıp giderilmezse hayati tehlike oluşturabilir. Vücuttaki su kaybı arttıkça, çocuklarda dudak, ağız kuruluğu artar, sürekli uyku hali yaşanır, göz kürelerinde çökme, nabızda hızlanma, el ve ayaklarda soğukluk meydana gelebilir. İshalle birlikte bu belirtiler varsa en kısa sürede mutlaka doktora başvurulmalı. Çocuk ağızdan yeterli miktarda sıvı alamıyorsa bu durumda damardan sıvı ve elektrolit takviyesi tedavisi uygulanabilir. Bu dönemde çocuğa gazlı ve şekerli içecekler verilmemeli. Bu tür içeceklerin ishale faydalı olduğuna inanılır; ancak bu yanlıştır. İshali kesmek için bitkisel ürünler de verilmemeli.

Rota virüsüne dikkat!

Rota virüsü enfeksiyonu da bebeklerde ve çocuklarda ishallere neden olabilir. Rota virüsü mide-bağırsak sisteminde olan viral bir enfeksiyondur ve özellikle 2 yaş altı çocuklardaki akut ishallerin en sık nedenlerinden biri. Rota virüs aşıları oldukça önemli. Aşının ilk dozu 6. haftadan sonra olacak şekilde bebek 4. ayını bitirmeden yapılmalı ve 4-8 hafta aralarla tekrar edilmeli. Aşı ağız yoluyla damla şeklinde uygulanır. 

Doktora danışmadan ilaç kullanmayın

İshal olan çocuk emzirme dönemindeyse mutlaka anne sütü almalı. Anne sütü, ishalden koruyan çok önemli bir besin kaynağı. Eğer çocuk 6 aydan büyük ise ishal durumlarında ev yoğurdu, patates püresi, pirinç lapası ve muz püresi verilebilir. İshal döneminde çocuklara yağlı ve şekerli besinler verilmemeli. Çocuklarda yaşanan ishal durumlarında doktor onayı olmadan kesinlikle antibiyotik tedavisi uygulanmamalı.