• 22/10/2024
  • Hoşgeldiniz

Tüylü halıdan vazgeçin

  • 18.10.2017

Ev tozu akarı, hayvan tüyü, küf, polen, yün, ilaçlar veya besinler sizi alerji mi yapıyor? Alerji aslında vücudumuz için zararlı olmayan herhangi bir maddeye karşı vücudun vermiş olduğu abartılı ve beklenmeyen bir cevaptır. İnsan vücudunun neye karşı ve neden alerji geliştirdiğini ve buna karşı nasıl önlem alınması gerektiği konusunda Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Avni Solgun, önemli bilgiler paylaştı.

Alerji nasıl meydana gelir?  

Alerjik hastalıklar bağışıklık sisteminin rol oynadığı hastalıklardır. Daha önceden solunum, sindirim, cilt ya da vücuda zerk yoluyla alınmış olan alerjen maddelerle bir sonraki karşılaşmada vücut bu maddelere karşı bir takım abartılı cevaplar verebilir. Bunun sonucunda da özellikle burun, gözler, deri, akciğerler ve sindirim sistemine ait belirtiler tek başına ya da hep beraber görülebilir.

Alerji genetik olabilir 

Alerjik hastalıklara sahip anne babaların çocuklarında alerjik hastalıkların görülmesi anne babalarında alerjik hastalık olmayan çocuklara göre daha fazladır. Örneğin Astım tanılı bir ebeveyne sahip bir çocukta da Allerjik Astım gelişme olasılığı oldukça yüksek orandadır.

Tüylü halılar alerjiyi tetikleyebilir

Alerjik rahatsızlıklara neden olan alerjen herhangi bir madde olabilir. Bu dış ortam hava kirliliği, çimen ve yabani otlar olabildiği gibi ev ortamında da en sık rastlanan alerjenler ev tozu akarı, hayvan tüyü, küf, polen olmakla beraber yün, ilaçlar ve besinler (özellikle çilek, kivi, fındık, fıstık, balık) olarak sayılabilir. Potansiyel alerjenlerin belirlenmesinde hastanın yaşı, yaşadığı ortam, belirtilerin başlamasından hemen önceki aktivite önemlidir. Bunun dışında çocuğun yaşadığı ortam da önemli. Yaşanılan evin yaşı ve tipi, nasıl ısıtıldığı, nemlendirici ve hava filtrasyonunun kullanımı, evin nem durumu araştırılmalıdır. 

Yüksek ev ısısı ve nem oranı ev tozu akarları ve mantar gibi alerjenleri artırabilir. Son derece masum görünen bir halı ise aslında akarlar için depo olabilir. Halıları kontrolsüzce silkelemek ya da temizlemek; çocuklarımızın odasını süsleyen, severek oynadığı, yanından hiç ayırmadığı sevimli peluş ayıcığı belki de barındırdığı ev tozu akarları, küf gibi alerjenler nedeniyle alerjik bünyesi olan çocuğunuzun rahatsızlanmasında tetiği çeken bir neden olabilir. Bu tür akar alerjisinde korunmada halı, peluş oyuncaklar, yünlü giysilerden kaçınmak oldukça önemlidir.

Çocukları alerjiden korumak için öncelikle uyumak ve oynamak için vakitlerinin çoğunu geçirdikleri odalarında bazı düzenlemeler yapmak gerekir;

  • Havalandırma arttırılmalı ve rutubet mutlaka önlenmeli

  • Deri, suni deri, ahşap ve plastik eşyalar tercih edilmeli

  • Yatakların ve yastıkların üzerine toz akar alerjenlerine karşı geçirgen olmayan kaplamalar uygulanmalı 

  • Haftada bir kez elektrik süpürgesi ile yatağın ve örtülerin tozları alınmalı, örtüler haftada bir kez 55 dereceden daha yüksek ısıdaki suda yıkanmalı 

  • Tüylü oyuncaklar, perdeler, halılar ve kitaplar gibi toz biriktiren eşyaların sayısı minimuma indirilmeli, hatta mümkünse yatak odasındaki halı kaldırılmalı 

  • Toz akarlarının kolayca biriktiği döşemeli mobilya ve halıların haftada bir çift torbalı elektrik süpürgesi ile tozları alınmalı 

  • Yatakların üstü gün içinde örtü ile kapatılmalı 

  • Ev ortamının nemi yüzde 50’den daha düşük tutulmalı, evin ısısı sıcak olmamalı

  • Sürpürge ile temizlik sonrası ıslak bez ile ortam silinmeli 

  • Şömine, odun yakan sobalar ve gazyağı ısıtıcıları kullanılmamalı 

  • Evde ıslak ya da nemli ortamlar olmamalı 

  • Duşakabin, lavabo ve çöp kovası gibi mantar büyümesine uygun ortamlar deterjan ve çamaşır suyu ile temizlenmeli 

Küfe veya polene alerjisi olduğunu bildiğimiz çocuğumuzu ev dışında korumak için ise mümkün olduğunca küflü bitkilerin olduğu yerlere götürmemek, seyahat ederken arabanın penceresini kapatmak, polenlerin fazla olduğu dönemlerde dışarıda fazla aktivitede bulunmamak, dışarıdan eve gelindiğinde elleri mutlaka yıkamak ve hatta gerekirse polenlerin yoğun olduğu dönemlerde maske takmak gerekir.