• 22/10/2024
  • Hoşgeldiniz

Toplumun Özel Çocuklara Yaklaşımı

  • 27.03.2017

Toplum olarak özel çocuklar hakkında pek bilgi sahibi değiliz. Bu nedenle özel çocuklara ve ailelerine destek olmak yerine onların hayatını daha da zorlaştırıyoruz. Belki farkında olmadan onları dışlıyor ve hatta ailelerinin mücadele ve sosyalleşme sürecine de engel oluyoruz. Biraz bilgi sahibi olmak ve anlayış göstermek herkes için bu dünyayı daha yaşanılır hale getirebilir.

Toplumumuzda artık çok sayıda özel eğitimli birey var, daha bilinçli olmalıyız. Böyle durumlarda aileye, çocuğa daha farklı bakabilmeliyiz. Garip karşılamak yerine çocuğa ve ailesine yardım elimizi uzatmalıyız.

Kimlere özel çocuk deniyor, önce bunu öğrenelim. Otizmli, down sendromlu ve rett sendromlu çocuklara özel çocuklar deniyor. Ayrıca okulla eş zamanlı çalışılan kaynaştırma öğrencileri de özel çocuk olarak adlandırılıyor.

Özel çocuk annesi ve Algı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Ortaklarından Parin Yakupyan, özel çocuk ailelerinin yaşadığı sıkıntıları ve toplumun özel çocuklara yaklaşımını şöyle değerlendiriyor.  

“Özel eğitim maratonunda aileyi en çok etkileyen şey yakın çevrenin çocuğa bu durumu yakıştıramaması. Çocuğun özel eğitime ihtiyacı olduğunu kabul etmek ve durumun üzerine düşmek gerekir. Eğitime önem verdikçe çocuğun başarısı artacaktır. Çocukların gelişimindeki farklılıkları insanlar engel olarak görüyorlar ve yanlış davranıyorlar. Normal çocuk eğitiminde yapılması ve yapılmaması gereken eğitim metodları vardır, çocuğun istediğini ağlayarak yaptırmasına izin vermemek gibi. Bu çocukları normal çocuklardan ayırmadan eğitim vermek gerekir. 

Artık medya, sosyal medya ve farkındalık çalışmaları ile erken yaşta çocuklara tanı konabiliyor ve özel eğitime başlanabiliyor. Bütün ailenin özel eğitimin bir parçası olması gerek. Özel eğitimde öğretmenler sadece klavuzluk yaparlar. Ailelere ne yapılacağını anlatırlar, aileler de yapar. Esas eğitim okulda seans bittikten sonra başlar.

İnsanlar farklı gelişim gösteren çocuklara nasıl yaklaşacaklarını bilmiyorlar. Hem çocuğu hem de ailesini rahatsız etmemek adına duyarsız mı kalmalılar, görmezden mi gelmeliler, buna karar veremiyorlar. Esas olan sorgusuz sevgi sunulmasıdır. Onları anladığınızı gösteren bir bakış bile iyi bir destektir.”