Çocuklarda görülen tik ve takıntılar çocukların sosyal gelişimlerini olumsuz etkiliyor. Tikleri olan birine takıntı ve dikkat eksikliğinin de eşlik edebildiğini belirten uzmanlar, tikleri geçsin diye çocuğunu dövenlerin olduğunu söylüyor. Uzmanlar, tikleri sanki istem dışı değil de çocuğun bilerek yaptığı, ilgi çekmek için yaptığı ya da inadına yaptığı davranışlar gibi değerlendirilmesinin de doğru olmadığını kaydediyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, çocuklarda görülen tik ve takıntıların biyolojik kaynaklı olduğunu belirtirken stres ve kaygı durumlarının bu durumu tetiklediğini söyledi.
Tik ve takıntıların birbirinden ayrı şeyler olduğunu, tiklerin vücudumuzdaki bazı kasların istemsizce kısa süreli kasılması sonucu oluşan hareket ve sesler olduğunu belirten Gökten, “Motor tik ve ses tiki olmak üzere iki tür tik vardır. Motor tik yani göz kırpma, burun kaldırma veya boğaz temizleme, ses tiki ise burun çekme gibi tiklerdir. İkisi de vücudumuzdaki belli bazı kasların istem dışı hızlı, ritmik olmayan kısa süreli kasılmaları nedeniyle oluşur” dedi.
Takıntının ise tikten farklı olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, “Takıntı daha farklı bir şey. Takıntı denildiğinde biz daha çok kişinin zihnine istemediği bir halde giren ve onu huzursuz eden düşünceleri, hayalleri ya da dürtüleri anlıyoruz. Genellikle takıntısı olan kişiler bunların verdiği sıkıntıdan kurtulmak için birtakım davranışlar yaparlar ve kendilerini rahatlatırlar. İkisi birbirinden farklı durumlar ama birbirleriyle ilişkileri de var. Çünkü ikisinin de oluşumunda beyinde benzer bölgeler rol oynuyor. Tedavileri de birbirinden farklıdır” diye konuştu.
Tiklerde kişinin bunu bir süre engelleyebildiğine ama daha sonra istem dışı tekrar başladığına dikkat çeken Gökten, “Bir çocukta tik varsa çocuğun mutlaka tik geliştirmeye karşı biyolojik yatkınlığı vardır. Tik oluşumunda biyolojik faktörler çok önemli. Beynimizin belli bölgelerindeki işlevsel problemler tike neden oluyor. Çevresel stresörler de çok önemli. Bu stresörler tiklerin başlamasına neden olabiliyor. Ya da başladıktan sonra herhangi bir stres durumunda tiklerde artış olabilir, çocuk daha mutlu olursa tikler azalabilir” dedi.
Son yapılan çalışmalarda tikleri olan çocukların hem çok takıntıları hem de dikkat eksikliği olduğunun tespit edildiğini ifade eden Yrd.Doç.Dr. Emel Sarı Gökten, “Bu üçü bir arada oluyor. Çocuğun zihnine giren sıkıntı yaratan düşüncüler var mı bunlardan kurtulmak için neler yaparlar bunu sorgularız. Takıntı hastalığını mutlaka sorgularız. Özellikle kalem açma olayı duyuyorum. Derste kalem açmak yasak. Bu çocuklar uzun süre oturunca rahatsız olan çocuklar. Öğretmenlere önerilerimiz oluyor. Böyle enerjisi yüksek çocuklara görev verin o yapsın diyoruz. Dikkat eksikliği okulla birlikte daha çok ortaya çıkıyor. Tikler ortalama 7-8 yaşlarında başlıyor. Aileler ‘Sınıfta oturamıyor, ödev yaptıramıyoruz” diye şikâyetlerle geliyor. Takip ettikçe tiklerinin de olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Takıntı hastalığıyla kendilerine getirilen bir çocukta ailenin daha kaygılı olduğunu belirten Gökten, “Takıntılar ailenin yaşamını da olumsuz etkiliyor. Çocuk aileyi de bu takıntı çarkının içine katıyor. Aileler hep kaygılı, endişeli oluyor. Medikal tedavinin yanında ailenin bilgilendirilmesi çok önemli. Onları yatıştırmak bu durumun tedavi edilebilir olduğunu anlatmak gerekir” dedi.