Hava kirliliği, bebeklerde beyin gelişimi bozukluklarına ve öğrenme güçlüklerine neden olabiliyor. Uzmanlar bebekleri hava kirliliğinin yoğun olduğu sabah erken ve gece geç saatlerde şehrin kalabalığına ve seyahate çıkarmamak gerektiğine dikkat çekiyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, hava kirliliğinin çocukların beyin gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi.
Çocuklar daha hızlı nefes almaları, vücut kitlelerinin daha az olması ve bağışıklık sistemlerinin gelişmemiş olması nedeniyle hava kirliliğinden erişkinlere göre daha fazla etkileniyorlar. Bebekler, havanın en temiz olduğu saatlerde genelde öğleden sonraları dışarı çıkarılmalı. Havanın kirli olduğu bir bölgede yaşıyorsanız ve evde bebeğiniz varsa mutlaka havadaki partikülleri filtre eden cihazlar kullanılmalı.
Erken bebeklikte özellikle hava kirliliği arttıkça zeka gelişimi ve öğrenme olumsuz etkilenir. Ancak hava kirliliğinin etkileri bebeklik ve çocukluk dönemi ile sınırlı değil. Hava kirliliğinin Alzheimer hastalığının gelişiminde de rol oynadığına dair güçlü kanıtlar bulunuyor. Örneğin Kanada’da yapılan br çalışma, otoyollara yakın oturan bireylerin oturmayanlara göre 10 kat daha fazla Alzheimer riskinin olduğunu göstermiş. Yine başka bir çalışmada hava kirliliği arttıkça beynin küçüldüğü, beyin hücrelerinin bağlantı yapma yeteneğinin azaldığı bulunmuş. Bilimsel veriler beynimizin sağlıklı ve temiz havaya ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Beyin hastalıklarının önlenmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması yeşil alanların artırılması ve toplu taşımanın yaygınlaştırılması son derece önemli.