• 22/10/2024
  • Hoşgeldiniz

Hamilelik Sürecinde Kıyafet Seçimi

Hamile olan anne adaylarının en zorlandıkları durumlardan biri kıyafet seçimlerini doğru olarak tercih edememeleri... Ancak anne adayının doğru kıyafetleri seçmesi daha sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmesi için oldukça önemli. Gebelik kıyafetleri alınırken özellikle dar kıyafetlerin tercih edilmemesi ve topuklu ayakkabılardan uzak durulması gerekir. 

Vücudunuzda en fazla büyüyecek alan karnınızdır ve bu alanı kapsayacak kumaşın ne çok sıkı ne de çok gevşek olması gerekir. Gebelikte dar giyinmek; bebeğin gelişiminin gerilemesi, anne adaylarının da nefes almaları ve hareket kabiliyetlerinin azalması gibi olumsuz etkilere sebep olur. Hamilelik döneminde doğal, hava alan ve vücut ısısını koruyan kumaşlar tercih edilmeli. Pamuk, keten veya yün gibi elyaflar doğal; viskon, polyester ve polyamid gibi maddeler ise yapay kumaşlardır. Gebelik boyunca cildin hassasiyeti artacağı için vücudu kaşındıracak ve tahriş edecek her türlü maddeden kaçınmak gerekir. 

Likralı kıyafetler dinlendirerek giyilmeli

Anne adaylarına modern olmak uğruna rahatlıktan; rahat olma uğruna da modernlikten vazgeçmemelerini tavsiye ediyorum. Satın alınan kıyafetin anne adayını sıkmaması gerekir. Bu nedenle kumaşa esneme kabiliyeti veren likralı kıyafetler tercih edilmemeli. Ancak likra uzun süre ısıya maruz kaldığında fonksiyonunu yitirir, bu yüzden likralı kıyafetler dinlendirilerek giyilmeye özen gösterilmeli.

Zayıf ve kilolu anne adaylarına kıyafet önerileri

Öncelikle tercih edilen kıyafetler mutlaka hamileliğin ayına ve kişinin bedenine uyum sağlamalı, dar ya da bol olmamalı. Hamilelikte fazla kiloları gizlemenin bir yolu koyu renklerin tercih edilmesidir.  Dar değil ama çok fazla üste oturmayan ve bedeni daha az saran modellerden yana tercih yapılmalı. Bu anne sağlığı açısından önemli olduğu gibi görüntü açısından da daha hoş. Boydan elbise kullanımı söz konusu olabilir. Ya da salopet şeklinde tulumlar anne adaylarını oldukça zayıf gösteren modeller arasında yer alıyor. Alt kısım daha kiloluysa üst kısımda vatka ve gösterişli aksesuarlar kullanılabilir.

Anne adayları zayıf veya fazla kilo almamış olsa bile eşofman, rahat elbiseler ve etekler, geniş şortlar gibi bol ve rahat kıyafetler tercih etmeleri önemlidir. Beli, karın ve göbek kısmını sıkan kıyafetleri, dar pantolonları zayıf anne adaylarına da önermiyorum. Zayıf oldukları için fazla koyu renk kıyafetler giyinmelerine de gerek kalmıyor.

Günlük, iş ve abiye için tercih önerileri

Gündelik kıyafetler için göğüs altından bollaşan ve önden bağlamalı elbiseler yeni vücut şekli için en alımlı kıyafetler. Kısa elbiseler gündüz saatlerinde tayt, kısa pantolon ya da kot üzerine akşam saatlerinde ise hamile taytlarının üzerine giyilebilir. Bunların illaki hamile elbisesi olması gerekmez; göğüs altından bollaşan ya da önden bağlamalı elbiseler rahatlıkla kullanılabilir.
Beli sıkan sıkı giyeceklerden ve kemerlerden, sıkı sutyenlerden, naylon ya da sentetik iç çamaşırlarından, dar pantolonlardan uzak durulmalı.  "Stretch" olarak tabir edilen dar kesim pantolonlar bacaklardaki dolaşımı engelleyerek varis oluşumuna neden olur. Trend olan pançolar da anne adaylarının günlük kullanımı için hem şık hem de işlevsel.

Hamileler için abiye kıyafet seçiminde büyük beden tercihi uygun olmayabilir. Çünkü büyüyen çoğunlukla tüm vücut değil sadece karın bölgesi olur. Bu nedenle büyük beden abiyeler hamilelik döneminde zarafeti ve şıklığı tam olarak yansıtmaz. Bunun yerine hamilelik döneminde abiye olarak, rahat strech elbiselerin seçimi daha uygun olacaktır.

Yazın hamile kıyafetlerinde şifon ya da polyester kumaşlı terletmeyen ince ve hafif elbiseler günlük giyim için tercih edilebilir. Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınılmalı, maksimum topuk yüksekliği yaklaşık 3 cm olmalıdır.

Hamilelere uygun kıyafet satan mağazalarda iş yerinde giyilebilecek şık ve kurumsal kıyafetler bulmak mümkün. İş yerinde bütün gün masa başında oturmak zorunda olan hamile kadınlar için önerim jarse tunikler ve uzun etekler. Çalışan hamile kadınların çok sık pantolon giymemesini tavsiye ediyorum.

Hamilelik süresince kıyafet tercihi konusunda en sık yapılan hatalar

Hamile olduğunu öğrenir öğrenmez hamile giyim mağazasına koşup modelleri denemek isteyenlerin sayısı az değil. Hamile bir kadın ortalama olarak gebeliğinin 3. ayından itibaren hamile kıyafetlerine gereksinim duyar, çünkü ilk 3 ay çok fazla kilo alımı gerçekleşmez. Ayrıca kilo alımı bireysel faktörlere bağlı olduğundan kaç kilo alınacağı ve nerede yoğunlaşacağı bilinemez. Dolayısıyla kilo alımıyla birlikte kıyafet alımı daha mantıklı ve ekonomik olacaktır. Bu nedenle alışveriş için erken karar vermemek gerekir. Değişik kombinasyonlarda giyebileceğiniz 4 ya da 5 parça kıyafet size yetecektir bile.
Stil ve İmaj Danışmanı 

Burçak Ilıman