• 18/09/2024
  • Hoşgeldiniz

Doğum kaygılarından kurtulma

  • Aslı Aydoğdu
  • Aile Danışmanı - Yaşam Koçu Ailebebek TV Kurucu
  • 27.03.2017

Çocuk sahibi olmak isteyip doğumdan korkan bir sürü anne tanıyorum. Hatta belki ben de bunlardan biriyim. Peki, korkumuzla başa çıkmanın yolu var mı? Doğum öncesi ve doğum sırasında korkularımızla cebelleşmek yerine neler yapabiliriz? Alabileceğimiz destekler var mı?

Ebe, HypnoBirthing ve Aktif Doğum Uzmanı Pınar Mallı ile doğumda hipnoz ve ebe desteği üzerine konuştuk.

- Önce doğum kaygılarından başlayalım. Birçok kadının bu konuda kaygıları olduğunu biliyoruz. Doğum kaygıları nasıl çözülür?

Doğum kaygıları hamilelik esnasında ki heyecanla, coşkuyla, merakla ve bazen de hızla geçen o 40 hafta içinde çalışılması gerekilen bir durum. Ne yazık ki kaygı hepimizde var, ancak bu kadar uzun hamilelik ayının bu kaygıları aşmak için yeterli zaman aralığı olduğunu düşünüyorum. Genellikle bu kaygılar ağırlıklı olarak; doğum korkusu, anne baba olmaya yönelik, emzirmeye yönelik, bebek bakımına yönelik, doğum sonrasında işe dönüş ile ilgili ya da doğum iznine çıkmakla ilgili kaygılar olabiliyor.

Bu kaygıları aşmak için doğru bilgiye ulaşmak ve doğru kişiden destek almak gerekir. Profesyonel olması tabii ki tercih sebebidir. Ancak söylediği şeyler, destek oluş şekli ve sizi cesaretlendirmesi açısından doğru insan olduğunu düşünüyorsanız bu arkadaşınız da olabilir. Desteğinin çok kıymetli olduğu ve sizi rahatlattığını düşünüyorsanız, kaygılarınızı arttırmadığını düşünüyorsanız bu anneniz, kayınvalideniz, ablanız, kız kardeşinizde veya eşiniz de olabilir. Eğer yakın çevrenizle bu kaygılardan arınamıyorsanız o zaman profesyonel destek almak için harekete geçme zamanı.

- Profesyonel destek derken ebe desteğinden mi bahsediyorsunuz?

Doğum kaygıları ile ilgili profesyonel desteği, birebir ebelerden alabilirsiniz. Bunun dışında doğumda destek konusunda eğitimli doulalardan ve psikologlardan da destek alabilirsiniz.

- Doğumda ebe desteği nasıl oluyor?

Doğumda ebe desteği; doğumun tüm süresi boyunca anne, babanın ve bebeğin iyiliği için, sağlığı için daha rahat, daha konforlu, keyifli doğum yapabilmeleri için destek olmak anlamına geliyor.

Doğumun başlaması ile birlikte annenin doğumunda sürekli yanında olan kişi olarak tanımlıyoruz ebe ya da doğum destekçilerini. Birebir desteğin en büyük faydası; mahremiyetin korunmasına, doğum süresinin kısalmasına, doğum ile yapılacak medikallerin daha aza indirilmesine, annenin daha rahat ve ilaçsız bir doğum yapmasına yardımcı olmasıdır.

Türkiye’de yeni yaygınlaşan bir yöntem. Bu şekilde anne kendini daha güvende, mahremiyet alanı korunmuş ve doğumuna odaklanmış hissediyor. Çünkü hastane ortamında gebeyle ilgilenen sağlık personelleri mesai saatlerinin değişimi ya da yoğun tempolu çalışmalarından dolayı her zaman aynı gebe ile ilgilenemiyorlar. Ancak birebir ebe desteği alan gebeler; tüm doğum boyunca yanlarında olan destekçisinden doğumu ile ilgili gidişat, destek, nefes, hareket, pozisyon ve buna bağlı onu rahat ettirecek her türlü konuda destek alabiliyorlar.

- Kolay doğumun püf noktaları var mı?

Kolay doğumun püf noktaları elbette var; mesela bolca olumlu düşünmek. Tabii ki korkularımız, kaygılarımız, kuruntularımız ve endişelerimiz var, ancak olumlu düşünme tarafını seçtiğinizde bunların hepsinin üstesinden gelebilecek gücün kendinizde olduğunu göreceksiniz.

Bedeninize güvenmek, doğumunuza güvenmek, bebeğinize güvenmek ve doğum serüveni her nasıl geçerse geçsin sizi tatmin edecek bir eylem olması için akışına bırakmak gerekiyor. Bunun için hamilelikte nefes, gevşeme egzersizleri ve beden için fiziksel egzersizler yapabilirsiniz. Aynı zamanda hamilelik sürecini hipnoz yöntemiyle de geçirebilirsiniz. Çünkü sizin düşünce yapınız, şekliniz üzerinde etkili olan hipnoz yöntemi hamileliğinizi daha keyifli ve rahat geçirmeniz için size yardımcı olabilecek bir yöntem.

- Hipnoz, doğum sırasında da kullanılabilir mi?

Doğumda da hipnoz yöntemi kullanılıyor. Hamilelikte çalışılıp, doğum anında uygulanan, doğumun daha konforlu ve ağrısız,  korkulardan arınmış ve daha keyifli hale getirilebilmesi için uygulanan ilaçsız özel bir teknik. Genellikle doğumdan korkan, ilk hamileliği olan ya da daha önce korkulu doğum hikayelerine sahip anne adaylarına uygulanıyor.

- Hamilelik esnasında nefes egzersizleri yapılmasını tavsiye ettiniz. Neden?

Aslında nefesi hayatımızda merhaba ile başlayıp, elveda ile biten bir süreç olarak değerlendirebiliriz.  Hayat; aldığımız ilk nefes ile başlayıp, verdiğimiz son nefes ile bitiyorsa ve bu iki nefes arasındaki şey hayatsa eğer; doğumun ilk dakikalarında, bebeğinizi ilk karşılamanızda sizi rahatlatacak, gevşetecek, sakinleştirecek ve odaklanmanızı sağlayacak olan şey de nefestir.

Bizler günlük hayatın koşuşturmacasında, keşmekeşinde nefes almayı unutuyoruz. Sizler de farkındasınızdır nefesin üzerinizdeki etkisinin. Sinirlendiğiniz zaman sıklıkla, derin derin aldığınız nefesleri ve sakinleşirken aldığınız derin ve yavaş nefesleri düşünün. Aslında bunlar farkında olmadan sadece iç güdülerinizle yönlendirdiğiniz duygular.

Hamileliğiniz süresince yapacağınız nefes çalışmalarıyla doğumunuzda karşılaşacağınız şeylere ilişkin daha kontrollü nefes alıp vermeyi öğreniyorsunuz. Bunun dışında bebeğinizi doğurma yolunda ilerlerken öğreneceğiniz farklı nefes terapileriyle onu nasıl itebileceğinizin, doğumunuzu nasıl kolaylaştırabileceğinizin ve doğum öncesinde nasıl sakin ve huzurlu kalabileceğinizin ip uçlarını bulabilirsiniz.

- Hamilelikte yapılacak egzersizler ve faydalarından da bahsedelim mi biraz?

Hamilelikte yapılacak egzersizlere 12. haftadan sonra başlanabilir. Egzersizlerin normal hayatımızda çok faydalı olması gibi, hamilelik döneminde de faydaları çok. Daha fit, daha sağlıklı ve beden gelişimi açısından farkındalık sağlaması çok yüksek. Ancak bunu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler var. Egzersize başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız ve egzersizi yapacağınız salon ya da egzersizde size destek olacak olan antrenörlerinizin mutlaka hamilelik üzerine uzmanlaşmış olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun dışında kendi başınıza yapacağınız yürüyüş gibi egzersizlerin zaman ve sıklığının ayarlanması, kendinizi de spor yaparken nasıl hissettiğinizin çok önemi var.

Hamilelik bir hastalık değil, hayatınızın normal akışına engel olacak bir durum değil ama içinizde taşıdığınız bir canın sorumluluğunu aldığınızı da unutmayın. Egzersiz yaptıkça vücudunuzda artacak hormonlarınızın bedeninizde yarattığı o harika enerjiyi ve mutluluğu bebeğinizin de hissedeceğini asla unutmayın.

- Evet gelelim en önemli konuya… Doğum yöntemini nasıl seçeceğiz?

Aslında tek bir doğum yöntemi vardır o da normal doğum. Ancak günümüz şartlarında anne ve babalar doğumlarını tercih etme durumunda kalıyorlar, oysa ki kalmamalılar. Anne adayları doğru bilgi ve doğru destekle normal doğum konusunda cesaretlendirilmeliler.

Ne yazık ki her anne baba bu imkana sahip olamadığı için ve tercihler de korkularla birleştiği için farklı doğum şekilleri ortaya çıkabiliyor. Bunların en başında sezaryen doğumlar geliyor. Sezaryen doğum teknolojinin kadın hayatına katmış olduğu en büyük yardımcılardan biri ve doğru kullanıldığında, doğru zamanlaması olduğunda da anne ve bebek sağlığını kurtarmak açısından gayet etkili bir yöntem.

Ancak zorunlu bir durum olmadığı ve tercihe bırakıldığı surette; sizin için ve bebeğiniz için en az ilaçlı, bebeğinizin doğduğunu görebileceğiniz doğal yöntemleri tercih etmenizi öneririm. Ama bunun dışında anne bebek sağlığı açısından hızlı, acele ve en kolay yöntem hangisiyse doktorunuza güvenmekten başka çareniz de yok.   

- Pınar Hanım bu keyifli ve rahatlatıcı sohbet için teşekkür ederiz. 

Aslı Aydoğdu