• 22/10/2024
  • Hoşgeldiniz

Bebekleri rahatlatan masaj

  • 30.04.2018

Yenidoğan bebeklerin huzursuz olmaları ve sürekli ağlamaları genellikle ebeveynleri korku ve endişeye sürüklüyor. Bu süreçte bebeği sakinleştirmek için uygulanan bazı masaj yöntemleri mevcut. 

İlk kez anne-baba olan ebeveynlerin bebeklerde oldukça sık görülen gaz sıkışıklığı, kabızlık ve buna bağlı olarak bebekte yaşanan huzursuzluk problemlerine karşı hazırlıksız olan anne babalar çaresizlik içinde soluğu hastanelerde alıyorlar. Oysaki bazı masaj yöntemlerinin doğru ve düzenli uygulanması bebeğin rahatlamasında etkili sonuçlar verebiliyor. 

Evde Bakım Hizmetleri Uzmanı Dr. Tayyar Vardar, evde kolayca uygulanabilecek sakinleştirici ve rahatlatıcı masajlar sayesinde gaz sıkışıklığı, kabızlık ve bebekteki huzursuzluk problemleriyle baş etmenin mümkün olduğunu söylüyor. Doğum sonrası yaşadığı fiziksel ve ruhsal değişimler nedeniyle yorucu günler geçiren annelere yardımcı olmak taze babalara düşüyor. Çocuk huzursuzlandığında sakin kalmayı başarıp, rahatlatıcı I love you masajını yapan babalar bebeklerini kolayca sakinleştirebiliyor. 

Dr. Tayyar Vardar, bebeklerde doğumdan itibaren en gelişmiş duygunun dokunma duygusu olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "Bebeklerde dokunma duygusunu geliştirmenin en iyi yolu ona masaj yapmaktır. Bebekler her şeyi dokunarak keşfederler. Anladıkları tek sevgi dili dokunmaktır. Bu nedenle bebeğinizi daha iyi tanımanız ve onunla sevgi dolu, güzel bir ilişki kurmanız için ona masaj yapmanız bebeğinizin kendini güvende hissetmesini sağlayarak sakinleştirici bir etki yapar. Ayrıca etkili bir masaj bağırsak hareketlerini arttırarak gaz çıkışını hızlandırır, kabızlığı önler. Kas, sinir, iskelet uyumunu sağlayarak oturma, yürüme, emeklemenin daha erken olmasına yardımcı olur. Doğal ağrı kesici olan Endorfin hormonunun salgısını arttırarak karın, kulak, boğaz, diş ağrılarını ve aşı sonrası ağrılarının azalmasına yardımcı olur. “

"I Love You" masajı nasıl yapılıyor?

- Önce sağ elinizle karnın sol tarafında yukarıdan aşağıya bir I yapın. 

- Sonra karnın üst kısmında sağdan sola, yukardan aşağıya ters bir L yapın.

- Sonra sağ elle sağ alttan yukarı, sola ve aşağıya ters bir U yapın. 

- Bunları yaparken de çocuğunuza sık sık “Seni seviyorum!” gibi sözcükler söyleyin.