Bebek sahibi olanlar gün geçmiyor ki yeni bir şey öğrenmesin. Ayakkabı seçiminin önemini biliyoruz elbet. Ancak bizler, “1 numara büyük alalım, seneye de giysin.” diyen neslin çocuklarıyız. Ayaklarımız yamuk yumuk mu oldu, hayır! Ama erken ağrıyan dizler, bel ve bacaklar yüzde yüz ispatlanamamış olsa da bu durumdan kaynaklanıyor.
Peki biz çocuklarımıza ne zaman ayakkabı giydirmeye başlamalıyız? Ayakkabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz ve en önemlisi de ayak numarasının doğru olup olmadığını nasıl anlayacağız? Ayakkabı Uyum Uzmanı Başak Kurtoğlu bakalım neler anlatıyor.
Başak Hanım, bebeklerin ilk ayakkabısını seçmeden önce bebeğin dışarıda tek başına yürüyebileceği zamana kadar beklemek gerektiğini söylüyor. Küçük çocukların ayakları hamur gibi olduğundan ve ayak gelişimlerinin daha çok başında olduklarından mümkün olduğunca yalın ayak kalmaları, kumda, toprakta yürümeleri gerekiyormuş. Tek başına dışarıda yürür yaşa geldiğinde koruma amaçlı olarak ayak gelişimlerini engellemeyecek, esnekliği geliştirilmiş ayakkabılar seçilmesini öneriyor.
Çocuklar için ayakkabı seçimi yetişkin seçimlerinden çok daha zordur. Çünkü çocuklar denedikleri ayakkabının ayaklarına tam gelip gelmediğini söyleyemezler. Bunu bir anne, babanın yapması da zor, burada uzman hekimlerden yardım alınması çok önemli. Çocukların ayakları jöle gibidir. İlk adımından itibaren ayak ölçümlerinin doğru yapılması, problemleri var mı varsa bunların belirlenmesi, aynı zamanda gelişimlerinin de takip edilmesi çok önemli. Çocukların ayakları çok hızlı büyüdüğü için ayak ölçümlerinin de sık sık tekrarlanması gerekir.
Ayak ölçümlerinin ortalama 3 ayda bir, ancak daha küçük çocuklarda 2 ayda bir yapılması gerekir. Anne babalar, nasıl kontrol edilmesi gerektiğini öğrenmeli ve ayda bir çocuğun ayakkabısını kontrol etmelidir.
Küçük ya da büyük ayakkabı giymek büyükler için zararlı olduğu kadar küçükler için de çok zararlı. Çocukların ayakları jöle gibi olduğu için giydiği ayakkabı ayak gelişimini kötü etkiliyor. Özellikle ilk yürüyüş döneminde yanlış ayakkabı giydiğimizde ayağın doğal gelişimini engellemiş oluyoruz. Çocuklarda ayakkabı seçerken büyüme boşluğu denilen boşluk gözönüne alınarak hareket edilmeli. Bu boşluk belirli cihazlarla gerekli ölçümler yapıldıktan sonra belirleniyor. Ayakkabı uyum kontrolü yapılırken bu boşluk göz önünde bulunduruluyor. Bu boşluktan daha büyük boşlukta ayakkabı çocuğun ayağından çıkacağı için çocuk istem dışı hareketler geliştirebilir. Küçük ayakkabı da tırnağa zarar verebileceğinden ya da gelişimi etkileyebileceğinden dolayı çok tehlikeli.
Çocuklara ayakkabı seçerken çocuğun ayağına tam mı, büyüme boşluğu bulunuyor mu, uygun mu gibi detaylara bakılması çok önemli. Küçük çocuklar için ayakkabıyı seçerken esnekliğe ve yumuşaklığa dikkat etmek gerekir, ayağını kısıtlayan, sıkıştıran ayakkabı giymesi son derece zararlı. Çok esnek ve yumuşak ürünler tercih edilmeli. Aynı zamanda çocuklar yetişkinlerden daha aktif oldukları için terlemeleri de daha fazla olur. Bu yüzden en doğal malzemeden yapılmış, yastıklamalı olan, ayaklarını sıkmayacak, içi dışı deri olan ayakkabıları seçmek daha doğru.