• 10/09/2024
  • Hoşgeldiniz

Bebeğinizin kafasında şekil bozukluğu mu var?

  • 06.05.2019

Doğum sırasında ya da ilerleyen aylarda bebeğin yatış pozisyonuna bağlı olarak gelişen kafatası şekil bozuklukları ebeveynlerin paniğe kapılmasına  sebep oluyor. Böyle bir durum varsa bir uzmana başvurmak en doğru çözüm. Erken dönemde önlem alınmış ve eğer gerekliyse tedaviye başlanmış olur.

Kafatasındaki şekil bozukları nedenleri:

 Bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonu
 Doğumun uzun ve zor olması
 Bebeğin küvözde kalması
 Bir yaşından önce yastık kullanımı
 Boyun kaslarındaki kısalık

Beyin gelişimine de etki eden kafatası şekil bozuklukları kalıcı olmasın 

Doğumdan sonra fark edilen kafatası şekil bozuklukları, düzelir diye kendi haline bırakılmamalı. Çünkü kafatası şekil bozukluklarının bir kısmı kalıcı olabiliyor. Bunun için erken teşhis ve önlemlerin alınması çok önemli. Yapılan araştırmalar bebeğin boyun kasındaki kısalık ya da gerginliğin % 85-90 oranında baş şekil bozukluğuna sebep olduğunu ortaya koyuyor. Boyundaki bu direnç yetişkinlerdeki boyun tutulması gibi. Fakat bebekler bu pozisyonu haftalarca muhafaza ettikleri için kafatasına etkisi çok daha yüksek seviyede olabiliyor. 

Bebeğinizin kafatası şekil bozukluğunun sebebinin iyi araştırılması gerekiyor. Şekil bozukluğu boyun kaslarından kaynaklanıyorsa fizyoterapi ile bebeğin boyun kasları güçlendirilebilir. Böylece henüz tüm kafatası kemikleşmeden yapılacak tedavi ile şekil bozuklukları düzeltilebilir.

Yatış pozisyonunu doğru ayarlayın

Yatış pozisyonundan kaynaklanan şekil bozuklukları varsa bebeğin yatış pozisyonu değiştirilmeli. Bunun için kafadaki deformasyon ilk fark edildiğinde bebek 6. ayından küçükse ve deformasyon hafif ve orta şiddetteyse, pediatri uzmanının yönlendirmesi ile öncelikle 1-2 ay yatış pozisyon değişimi ile düzelmesi beklenir. Pozisyon değiştirmek; bebeği sırtüstü yatırırken başının düzlüğün olduğu yerin zıt tarafına dönük yatırılmasıdır. Çok basit gibi görünse de bunu başarmak gerçekten zor. Pek çok ebeveyn bebeğin boyun kasında bulunan gerginlik ve kısalıktan dolayı uygulamada oldukça zorlanıyor. Bebek ısrarla yatırıldığı yönün tersine yani alıştığı yatma şekline dönebiliyor. Mümkün olan en erken dönemde bir fizyoterapist ile birlikte çalışarak bu gerginliğin üstesinden gelinmesi gerekir.

Kafatası kemikleşmeden tedavi önemli

Bebeğin kafatası 13 ay sonra kemikleşiyor. Kafatası şekil bozukluğunda en kritik dönem 3-8 ay arası. Bu aylar arasında uygulanan tedavilerden olumlu sonuç almak çok mümkün. Ancak 13. ay sonrasında kafatası deformasyonunun düzelme imkânı bulunmuyor. Bu nedenle bebeğin kafatası şekil bozukluğu, yatış pozisyonu değişimine cevap vermiyorsa başının radyasyon içermeyen 3 boyutlu incelemesi yapılarak ileri tedavi yöntemlerinin uygulanması  gerekebilir. 

Dizaynı, güvenliği, başarısı kısa sürede sonuç verdiği için genellikle FDA tarafından onay almış, düzeltmedeki etkinliği ve rahatlığı tespit edilmiş, aktif kasklı tedavi yöntemi tercih edilebilir. Bebeğin kafatası boyutlarına uygun ve deformitesine özgün kask tasarlanır. Günün önemli bir kısmında bebeğin kafasına takılan kasklı tedavi yöntemi ile çok kısa sürede olumlu sonuç alınabiliyor. Tedavinin belli dönemlerinde bebeğin kafatası 3 boyutlu olarak incelenerek düzelmenin boyutlarına göre tedavinin devam edip etmeyeceği kararlaştırılır. Bir diğer ileri tedavi yöntemi ise kafatası düzeltici operasyonlar. Bu operasyonların sonucunda bebeğin kafatası bir süre sonra istenilen şekle geliyor ve çocuklar yaşıtları gibi sağlıklı büyüyüp gelişiyorlar.