• 22/10/2024
  • Hoşgeldiniz

Anaokulu seçerken nelere dikkat edilmeli

  • 10.07.2019

Okul seçimleri tüm yaş grupları için önemli bir karar. Söz konusu karar okul öncesi eğitimi olduğunda ebeveynler daha kararsız ve panik olabiliyor. Okul araştırması içine girdiklerinde çok fazla değişken olduğunu fark edip, bir türlü sonuca ulaşamadıklarında stresli günler yaşanıyor. 

Öncelikli olarak çocuğunuzu devlet okuluna mı yoksa özel okula mı göndermek istediğinize karar vermelisiniz. Tercihiniz özel bir okuldan yana ise araştırmaya başladığınızda çok fazla kurum ile karşılaşacaksınız.

Bütçenize uygun, ev ekonominizi sarsmayacak okulların listesini yapmakla başlayabilirsiniz. Bu aşamada okulların web sitelerindeki yıllık eğitim ücretlerini inceleyebilirsiniz.

Okul ziyaretlerine başlamadan önceki diğer aşama ise, çocuğunuzu okula kendi imkanlarınız ile mi yoksa okul servisi ile mi ulaştıracağınız konusunda anne baba olarak fikir birliğine erişmeniz.

Anaokulunun eve yakın olması çocuğunuzun trafikte zaman geçirmemesi açısında önemli. Çalışma saatleriniz çocuğunuzun okula saatlerine uygun değil ve servis kullanımı mecburi gözüküyor ise yine de kilometre olarak en yakın okullar ile görüşebilirsiniz. Böylece trafikte geçirilecek zaman minimuma düşecektir.

Bütçe ve ulaşım konusunda anne baba olarak fikir birliğine ulaştıktan sonra listenizde kalan okullar ile randevulu olarak görüşme yapmanız önemli. Bu görüşmeleri genel olarak veli ilişkileri, okul müdürü ve varsa rehber öğretmen ile yapmanız aklınızdaki tüm soruları sormanız açısından son derece faydalı olur.

Okulun fiziki imkanlarını değerlendirmek önemli fakat okul öncesi eğitimde en önemli şart çocuğun ve sizin okula güvenmeniz ve kendinizi kurumda rahat hissetmeniz!

Görüşmeye başladığınız okulların eğitim müfredatını değerlendirmeli, haftalık ders programlarının örneklerini incelemelisiniz. Bu size çocuğunuzun göreceği eğitim anlayışı ile ilgili fikir sağlar. Tüm okullar Milli Eğitim Bakanlığı’nın programını uygulamak zorunda. Ama özellikle bazı okullar (Montessori, Waldorf, orman pedagojisi, demokratik okullar vb) MEB’in yanında kendi özel programlarını da uyguluyor.

Özellikle Türkiye’de sayıları artmakla beraber bu modelleri sadece reklamlarında kullanmaktan öteye geçemeyen çok fazla eğitim kurumu olduğunu belirtmek gerekiyor.

Bunun yanı sıra eğitim programlarına akıl oyunları, sanat dersleri, robotik ve kodlama, drama, çeşitli spor dersleri gibi derslerin konulması çocukların erken yaş dönemindeki gelişimlerinin desteklenmesi açısından çok önemli. Anaokulu içinde sergilenen faaliyetlerin çocuğun elinden çıkmış olması da çok önemli!

Okul ile görüşmeye çocuk ile gitmek, çocuğun başlayacağı yeri görmesi, tanıması ve güvenmeye başlaması açısından önemli. Görüşme esnasında çocuğu yapmak istemediği şeylere zorlamamak gerekir. Kimi zaman anne babalar heyecanlarına yenik düşüp “hadi git bak sınıfına bakalım, buraya geleceksin artık” gibi söylemler ile çocukları bilmedikleri bir ortamda olmaya zorlayabiliyor. Bu durum çocuğun ilk kez bulunduğu bir ortamda olmasından dolayı korkutucu olabilir. Bu aşamada çocuğun yanında olmak, istemediği şeyler için zorlamamak, güvende olduğunu hissettirmek çok mühim.

Çocuğunuzun okul seçiminde yanınızda olması, onun verdiği ilk tepkileri gözlemlemenize fayda sağladığı gibi okuldaki ekibin çocuğa yaklaşımını, güleryüzünü ve samimiyetini değerlendirmeniz açısında da faydalı. Çocuğunuz samimi ve içten davranışlar karşısında okuluna daha hızlı ısınır.

Bu aşamaları geçip, anaokulunu gezmeye başladığınızda sınıfların temizliğine, havalandırma sistemine, sınıf mevcuduna, sınıf büyüklüğüne, tuvaletlerin çocukların fiziksel şartlarına uygunluğuna, bahçe/park imkanlarına dikkat etmelisiniz. Kayıt yaptırmayı düşündüğünüz okul bir kampüs okulu ve çeşitli kademelerin bulunduğu bir okul ise, anaokulu için ayrı bir yemekhane olup olmadığına bakmak, yoksa yemek saatlerini diğer gruplar ile nasıl ayarlandığını sorgulamak gerekir. Ayrıca okul menüsünde sağlıklı gıdaların olmasına da dikkat edilmeli.

Okulda sürekli bir doktor, hemşire ya da sağlık uzmanı var mı ya da acil durumlar için ne tür önlemler alınıyor? Güvenlik tatmin edici mi bunları da ailelerin değerlendirmesi gerekiyor.

Tüm bu şartları sağlayan bir okul buldunuz… Hiç bilmediğiniz bir okul yada halihazırda çocukları o okula devam eden arkadaşlarınızdan duyduklarınız dışında bilginiz olmadığı bir kurumda öğretmen seçimini nasıl yapacaksınız?

Bu noktada okula güvenmek önemli. Kurum zaten işinin ehli ise öğretmen seçiminde veliye gerekli güveni verecektir. Okulda bulunan tüm öğrenciler için, bilgi ve donanıma sahip öğretmenleri olduğunu anne-babalara iletecektir.

Bundan sonraki adım seçtiğiniz okul ile çocuğunuz için işbirliğine gidip okulu desteklemeniz ve süreçten çocuğunuzla birlikte keyif almanız...