• 22/10/2024
  • Hoşgeldiniz

44 milyon yıllık şifa: Kehribar

  • 28.12.2018

Bebeklerin ilk dişlerinin görünmesi heyecan verici olsa da epey gürültülü bir süreçtir. Akan salyalar, sızlanmalar, uzun ve uykusuz geceler... Bu sıkıntılı süreçte, kehribarlardan yapılmış diş çıkarma kolyeleri annelerin imdadına yetişiyor.

Kehribarın milyonlarca yıllık serüvenini araştırdıktan sonra www.mykehribar.comisimli kehribar sitesi kuran Burla Güçlüoğlu, kehribar diş çıkarma kolyeleri hakkında şu bilgileri verdi:

Baltık Bölgesinden geliyor 

“Hemen hemen tüm kehribar diş çıkarma kolyeleri, Baltık bölgesindeki kozalaklı ağaç özlerinin fosilleşmiş reçineleri olan kehribarlardan üretilir. Baltık bölgesinin karanlık ve soğuk ormanlarından çıkartılır ve 44 milyon yıldan daha eskidirler. Kehribar diş çıkarma kolyeleri, diş çıkarma dönemindeki bebeklerin takması için tasarlanır. Bebeğin vücut sıcaklığı kehribarı ısıtarak içeriğindeki süksinik asiti dışarı salmasına yol açar. Teorik olarak, salınan bu süksinik asit kan dolaşımına emilerek bebeğin ağrısını azaltacak şekilde etki eder. İki aylık olan bebekler kehribar diş çıkartma kolyesi takmaya başlayabilirler. Bebeğin bu kadar küçükken kolyeyi takması onu çekiştirmeden ya da ısırmadan takmaya alışması için iyi olacaktır. Genellikle diş çıkarmanın sona erdiği üç yaşına gelene kadar bebeklere takılmaktadır."

Kehribar kolye nasıl kullanılır? 

  • Uygun ölçüdeki kolyeyi bebeğinizin boynuna takın (güvenli olması için klipsle sabitlenmesi tavsiye edilir).

  • Kolye taktığını unutturmak için bebeğin dikkatini dağıtmanız gerekebilir.

  • Öğle uykusu ve gece uykusu sırasında kolyeyi çıkartın.

  • Yanında biri yokken bebeğin kolye takmamasına dikkat edin.

  • Kolyeyi her ay yumuşak bir sabunla yıkayın ve güneşte kurutun (ısı yağların tekrar ortaya çıkmasını sağlar).

  • Çocuğunuz kolye ile birlikte yıkanabilir. Klorlu havuzlara girmeden önce çıkarılması iyi olacaktır.

Gerçeği sahtesinden nasıl ayırt edilir? 

Kehribar kolyeyi sıcak bir şeyin karşısına koyun. Yağlarının salınmasıyla hafif bir çam kokusu almanız gerek. Kolyeyi bir kumaş parçasına sürtün ve sonra kumaşı kağıda yaklaştırın, statik elektrikle kağıdı kendine çekmesi gerekir. Gerçek Baltık kehribarında ise statik elektriğin artması gerekir.